Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Siste forsøk før baren stenger

with 2 comments

Bilde

 

 

Våknet 0500, det var umulig å ikke tenke på tekstredigering. Det var dette jeg reiste til Berlin for: Å kunne sprette opp og gå rett inn i teksten. Ingen hensyn, ingen familie. Det er dette som gjør meg lykkelig denne uka. 

Romanen Trampolineland ble lagt bort. Den hadde utgivelsesdato i september 2011, men romanen ble ikke god nok. jeg trakk den og valgte heller å skrive en helt ny novellesamling. Kun tittelen ble med videre. Novellene kom i fjor vår. 

Romanen er en hval på land. Den kan godt ligge der, gå i forråtnelse og gradvis forsvinne. Mye i livet gjør nettopp det. Likevel: det er for galt, for det var noe der, det var en historie. 

I vinter har jeg tenkt på romanen og gradvis funnet ut hva historien var. De siste to dagene har jeg skrevet ned hva det var, og viser deg nå en side av en notatbok (italiensk restaurant, Bundesallee, tirsdag) som viser hvor enkelt det er på papiret. Dette er stikkordene som flytter det hele videre. 

I fem nokså strake timer nå har jeg redigert tekst, flyttet, tatt bort flere sider underveis og fler skal det bli. En del må bort, men det er sømmen som kommer til å gi den en helt ny form. Fortellerstemmen er denne sømmen. tempoet i fortellingen er denne sømmen. Tempoet må opp. En ny start er skrevet. Den holder på dette nivået: det gjelder å få inn alt som skal med og sy etterpå. 

Jeg har slettet en historie jeg var jævla glad i, om to nye adidas joggesko over en telefontråd. Nå har jeg lest om sko som knyttes sammen og slenges over en telefontråd før. Dette er kke originalt, kanskje ikke spesilt godt, heller. Nå er den borte. Kill your darlings og alt det der. 

Dette er det siste forsøket på roman. Går det ikke å få til en bedre historie nå, går det aldri. 

Hvis det vil seg, hvis den skaper seg, trenger romanen en ny tittel. Trampolineland er oppbrukt. Tittelen må være kortere enn på tidligere bøker, tror jeg. Det er et adrenalinkick uten sidestykke. 

 

 

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

20.02.13 kl. 09:11

Publisert i Uncategorized

2 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lykke til, Vidar.
  Leser gjerne, om du ønsker det.

  per b

  Per Bangsund

  20.02.13 at 10:40

  • takk for det, Per. Lesere mangler det ikke på, ikke ennå. En gang, i en fremtidig råkapitalistisk markedsøkonomi, blir man vel kastet på dør i forlaget. Da skal jeg huske hva du sa.

   Vidar Kvalshaug

   20.02.13 at 10:56


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: