Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Lær deg å tenke som en forfatter

with 5 comments

Bilde

 

Se på denne gjengen. Bildet er tatt på biblioteket i Kristiansund kl 1020 lørdag 25. januar. De har meldt seg på skrivekurs. Jeg kunne ikke love å lære dem å skrive. Den jobben må de gjøre sjøl, prøve, feile og nærme seg et språk som er deres. Jeg lovte å lære dem å tenke som en forfatter.  

Bildet ble tatt da de fikk første oppgave: «Noter ned en konflikt i livet ditt». Vi har alle vårt. Noen mer, andre mindre, men vi har alle konflikter i livene våre. Brudd, avbrudd, gleder og skuffelser som ikke står noe tilbake for dramatikken i verdenslitteraturen. Det gjelder å få øye på den og akseptere at hendelsen eller følelsen av den kan brukes i litteratur, at det ikke er «for smått eller for lite».

Alle begynte å skrive en historie. Alt var vel og bra, inntil jeg ba dem stryke halvparten. Da skjedde det noe. Enkelte fant det vanskelig. Andre fikk fyr på peisen. Hos to av deltagerne trådte det fram helt andre historier, andre måter å tilnærme seg stoffet på.  

Gruppen holdt på i seks imer. I ettertid fikk jeg vite at ingen hadde publisert noe før, men selv om de var uøvde, var de kompetente. Spørsmålene satt og det ble flere gode diskusjoner og delinger om dette med forfatterblikk. Hva er en historie? Hvordan finner du den? Hvordan blir du en bedre leser og seere av tv-serier? 

Seks timer holdt i dårlig luft. Ideelt skulle det vært to døgn. Da ville de fleste ha fullført historien sin, i alle fall et førsteutkast. 

Jeg er en elendig selger, men etter tolv utgivelser, fem år som kritiker og tre år som redaktør i forlag har jeg plukket opp ett og annet som nå er samlet i et seks timers kurs. Creative writing heter det på engelsk. «Skrivekurs» er et fattigere begrep, men det handler om å identifisere en konflikt, bruke og bearbeide den til en fortelling via praktiske øvelser. Pluss en rekke nyttige tips og råd, selvsagt. 

Dette trenger ikke koste mer per hode enn helgens pose fra Vinmonopolet, og jeg synes dette var så givende og interessant at jeg gjerne gjør det igjen. Tre timer? Seks timer? To døgn? Opplegget passer både gjenger som på biblioteket i Kristiansund (14-74 år) , grupper, bedrifter og andre kreative gjenger uten særlig forkunnskap. Kontakt meg på kvalshaug@gmail.com om du er interessert. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

28.01.13 kl. 11:05

Publisert i Uncategorized

5 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Som deltaker på første rad kan jeg varmt anbefale kurset. Etterdønningene kommer til å sitte lenge i blodet!

  Hestia

  28.01.13 at 11:26

 2. Ser spennende ut. Skal absolutt nevne det for mine forelesningskontakter når det passer. Men et spørsmål: var dette kurslokalet dere brukte hele tiden? Det ser lovlig trangt ut, og du nevner jo dårlig luft. Har etterhvert skrevet i noen år jeg også, og er forlengst kommet til at de fysiske omgivelsene rundt skrivingen betyr en del… Ikke utenkelig at du vil få flere til å hyre deg inn til skrivekurs om du tenker litt mer på rammene rundt – et rolig sted med ordentlig plass til å skrive, reflektere og kanskje slå seg et slag om man føler for det.

  • Eirik, helt enig, men dette var det ledige rommet på biblioteket denne dagen. Lokalene var opptatt av andre forfattere som Edvad Hoem, Mette Karlsvik, Tiger Garté. betydelig arrangement til å være en by som Kristiansund.

   Vidar Kvalshaug

   28.01.13 at 12:19

 3. Kurset var veldig «to the point», for å seie det på nynorsk. Eg trur det er midt i blinken for den som er på terskelen til å ville skrive, som treng fokus. Og ikkje minst for den som har jobba mykje med språk, men mindre med forteljingar.

 4. Hei

  Er utflytta Kristiansunder og vet at det er trangt på biblioteket i byen, men å tilby dette på et skrivekurs, med å skrive på frihånd uten engang en pult er lavmål. Med å bytte dato hadde fler kunnet jobbet bedre i omgivelser med bedre resultat, uten å gå hjem med hodepine.

  Hva er det som skjer opp i skoddholmane? Er det ikke rom for bedre kvalitet for de som ønsker å litterær kunnskap?

  Kom til Fredrikstad, gå på Journalisthøyskolen og se sola samtidig!

  Averøyinger har aldri vært til å stole på, jeg har hatt hytte på Veiset hele livet.

  vargas12

  02.02.13 at 23:44


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: