Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Kalde omslag, heite saker

leave a comment »

På et visst punkt i prosessen begynner forlaget å lage bokomslag. I mitt tilfelle er det designeren Bjørn Kulseth som har laget alle. Nå er det i gang igjen, og jeg håper å kunne ha noe å vise i løpet av en uke.

Ved frokosten på Hardanger Hotel i Odda fredag morgen ble jeg sittende å fingre med Annette Mattssons nye novellesamling. Hun er opptatt av foto, og jeg gleder meg til å lese boka selv om jeg ikke skal anmelde den. Kanskje derfor – og fordi Annette imponerte meg med «Holde fast»  (2009)

Hun hadde gått noen runder med omslag og endt opp med dette:

Omslaget er klassisk, fontene er dempede og litterære, signaliserer en kjølig kresenhet. Det er bra. Bokbransjegn har ennå en overdreven tro på at en bok skal «synes», altså at den skal være lett å kjenne igjen, se på avstand, at bokhandlere skal like omslaget og vende det ut mot publikum. Bullshit, selvsagt. Det eneste som «selger» en bok, er kvalitet og tekstlig nysgjerrighet.

Å sjokkere er ingen sak, men det er ikke ønskelig. Alt for mange driver med det. Å rope med enorme fonter, lettsette illustrasjoner og forfatternavn store som fy, får andre drive med. Et godt omslag skal underbygge handling, hinte og kanskje bety enda mer ved bokens ende enn det gjør ved første blikk. Da er det et vellykket omslag, og det er benpibernes hvisken, ikke kjødets brunstbrøl som høres best i litteratur.

Jeg vil gjerne benytte denne posten til å peke på Annette Mattsons forfatterskap, og takke henne for frokostpåminnelsen om hva et bokomslag skal være.

 

 

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

15.10.11 kl. 20:09

Publisert i Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: