Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Hjelp, vi spiller i band

leave a comment »

Publisert i Aftenposten 2011

Magne Hovden

«mgp»

roman, Aschehoug

 

Stilen i den nye boken «mgp» minner om Anonym Forfatter (Kongepudler, Kindereggeffekten, Klassekamerater). Også Magne Hovden lesser på med handling, hurtigveksler i korte kapitler og lar mye bæres av kjente personer i hysteriske situasjoner.  Der slutter likheten. Magne Hovden utsetter ikke maktmennesker for spesielle situasjoner, satire og overdrivelser for å belyse noe vesentlig. Han utsetter noe som allerede har et komikkens skjær over seg for komikken sin. Det blir ikke morsomt.

Magne Hovden lar aldri leseren oppdage komikken selv. Det hamres inn og er aldri i nærheten av de lune beskhetene til for eksempel Ragnar Hovland eller Kjartan Fløgstad. Ei heller har han stemmen eller treffsikkerheten til Are Kalvø og Knut Nærum. Både «mgp» og debutboken «Sameland» er solgt til filmskapere, og muligens vil «mgp» ha noe mer for seg som crazykomisk film.

Fire musikere, noen av dem fra suksessdanseandet Lynx, slår sine skakke tilværelser sammen for å skape en suksess. De sikter mot delfinalen i mgp i Ålesund, nasjonal seier og på å legge Europa under seg Europa – som vikinger. Inn kommer også den attraktive gospelsangeren Irene, selskapligheten for mgp-delfinalister hjemme i stua til Per Sundnes. Han har også skrevet et forord i boken.

I tillegg er det en parallellhandling med kidnapping av Rolf Løvland og to tvilsomme slovakere som har sin egen agenda med vårt bidrag.

All god humor bør sikte et sted eller treffe noe. Med tilstrevet velvillighet har jeg prøvd å lese en viss kritikk av kjendisfenomener, media og forlag og hvordan enkeltmennesker under disses sterke lys lar anstendigheten fare, inn i Magne Hovdens andrebok. Det går sånn passe.

Magne Hovden debuterte med «Sameland» i fjor og kunne leses opp mot både Arnfinn Kolerud og Arne Hjeltnes  romaner fra 2010. Hovden beskrev to trøtte typer på Posten i Kirkenes som ville lage et opplevelsessenter rundt samisk kultur. Den romanen ville også si noe i tillegg til å underholde. «mgp» vil lite.  Dette er ingenting om ingenting.

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

08.07.11 kl. 11:14

Publisert i Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: