Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Middelmådighetens triumf – om ebøker på norsk

with 5 comments

Når den intense motviljen mot å lykkes er fjernet, blir sommeren den nye bokhøsten.

 

Juni lukter liljekonvall og bokblader. Hundedagene er noen uker unna. Uskyldens tid får oss til å prikke av oppstemthet over alle bøkene vi skal rekke å lese i sommer. Du ser og hører det over alt. I spalter, på blogger, blant venner. Folk lengter etter late dager og bøker med sandkorn mellom bladene, de fra i vår som fikk så gode anmeldelser, de fra i fjor som er blitt så tunge å ta igjen. Klassikerne som aldri surnet etter datostemplingen.

Våren er knall i bokbransjen. Bokhandel og forlag tjener store penger på våre forventninger om tid til å lese. Når sola og skolefri setter inn, er bøkene stort sett solgt. Butikkene tømmes. Bokbransjen kaller det lav- og sommersalgsesong til et stykke ut i august, men det må de slutte med.

Sommeren kommer til å bli den neste bokhøsten. Våren er de siste årene blitt alment kjent som nesten like god som bokhøsten. Det er ikke lenger et B-stempel ved våren. Tvert i mot: I år fikk vi Riley, Rishøi, Sundstøl, Poppy med flere.

Høsten er som alltid bestemt av bokklubbens slipp av kanonene, men bokklubben smuldrer og knaker i sømmene , det samme gjør fortellingen om bokhøsten og nordkvinnen som liker å krølle seg i sofaen hver svarte avbladningskveld med en fin bok og en god kopp te pluss pledd.

Forlagsbransjen er ikke forberedt i det hele tatt. Det er sommeren som kommer til å bli den nye lanseringstiden for bøker. E-bøker. iPad, Kindle, Sony og hva vi enn leser på, er med på ferie, til hytta, til syden.

Problemet er at forlagsbransjen er samstemt nokså fornøyd med den slappe ebokløsningen de har gitt oss og litt sure på alle som trodde de skulle få en fiks ferdig ett-klikks nedlastingsbutikk å boltre seg i.

Forlagsbransjen synes de har strukket seg langt nok. De føler de har oppfylt sin del av samfunnskontrakten og tatt det samfunnsansvaret Staten pålegger dem i bytte mot monsprivilegier og andre støttordninger.

Bokskya er en katastrofe de ikke har tenkt å gjøre særlig bedre, annet enn å fikse litt på tekniske spesifikasjoner. Kundene spør etter nye bøker. Forlagene peker på forfatterne og sier at forfatterne ikke vil signere avtalen som får nye bøker dit. Begge parter kan trenge en tupp bak, men å skulle slippe en bok i Bokskya er ikke mye å trakte etter.

Er det et narrespill foran øynene på stadig mer litterært og teknisk bevisste brukere?  Selskapet som ble Bokskya har vært svinebundet av stadig endrede konkurransevilkår, ikke minst det lenge utredede momsspørsmålet, tekniske nyvinninger på veien og forlagenes egen passivitet. Ville det vært annerledes om Bokskya fikk starte med ferske, norske bøker og ikke digitaliserte paperbacks? Kanskje, men i grove trekk viser kundeprofilene at de som orket alt registreringsbryet, teknisk træl og den totale mangelen på informasjon, lastet ned gratis bøker de første ukene og lot være med resten.

 

Ingen følger. I et hvert annet selskap med så påkostede løsninger som fungerer og selger så dårlig, ville det fått følger for ledelsen, styret eller eierne. Ikke i bokbransjen. Her er det, for en gangs skyld, på sin plass om å snakke om statsstøttet tullball i system, karteller og en intens uvilje mot å lykkes. Årsaken? Det er i papir pengene ligger.

Bokbransjen har mange venner som stiller opp og forsvarer eksisterende ordninger mot de som har misforstått liberalisme- og kundemakt-begrepene og ønsker å bruke samme modeller på boksalg som vaskepulver. Det blir stadig hardere å forsvare en bokbransje som gir så åpenbart blaffen i fremtiden.

Jeg var den ene som tok til orde for at det ikke hastet så voldsomt, bare det ble bra. Det ble ikke bra. Kanskje ville ingen ebokløsning vært bedre enn nåværende ebokløsning.

Bokskyas eneste triumf er å være en seier for det middelmådige. Jeg håper vi slipper å bli minnet om den når det begynner å rakne. God papirboksommer!

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

01.06.11 kl. 20:30

Publisert i Uncategorized

5 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er ikke helt riktig at «forfatterne ikke vil signere avtalen», slik du siterer forleggerne. Det foreligger ingen avtale å signere. Den norske Forfatterforening ønsker å fremforhandle en kollektiv avtale (standardkontrakt) med Forleggerforeningen – lik den som foreligger for papirbøker. Vi avventer fremdeles svar fra forleggerne på vårt siste forhandlingsutspill. Inntil en kollektiv avtale foreligger, må (og kan) hver forfatter forhandle individuelt med sitt forlag. Ingenting forhindrer norske forlag fra å utgi nye e-bøker skrevet av norske forfattere. Det er altså ikke slik at avtaleløsheten trenerer salget av frontlist (nye bøker) – DnF har gjentatte ganger understreker overfor forfattere og forleggere at de står fritt til å fremforhandle individuelle avtaler. Men vårt ønske og mål er (selvsagt) å komme frem til en god kollektiv avtale. Men det er viktig å vite at norske forfattere (med våre krav om ikke å tape penger på overgangen til e-bok) ikke kan stilles til ansvar for mangelen på nye, norske e-bøker. Det ansvaret ligger hos forleggerne og forleggerne alene.
  Tom Egeland
  Styremedlem, Den norske Forfatterforening

  Tom Egeland

  01.06.11 at 20:40

  • Viktig og riktig presisering, men det du skriver viser jo nettopp uviljen hos forleggerne. Det er visst ikke så farlig om det ikke er nye bøker i ebokhandelen. Jeg kjenner ikke til om noen av de forventede bestselgerne har fått tilbud om god nybokkontrakt på e-utgivelser. Nesbø, for eksempel, slipper «Gjenferd» nå i juni. Anyone, kjære kolleger?

   Vidar Kvalshaug

   02.06.11 at 08:24

 2. Det frustrende dårlige utvalget, og tungvintheten i nettbutikkene har ikke klart å stoppe meg. Leseropplevelsen på Sony’en er noe helt annet, og for første gang kan jeg trekke fra tre-fire kilo med bøker i bagasjen, fordi jeg har hundrevis av dem på det vesle lesebrettet som knapt veier 100 gram.

  Det er virkelig synd at denne avtalen lar vente på seg, for jeg er ikke i tvil om at det er mange som er interesserte i få bøkene sine ut i ebokformatet også. Enn så lenge får brorparten av bøkene mine være på engelsk.

  Det sagt; utviklingen vil nok ikke gå bakover, heller i museskritt framover.

  Kathrine

  02.06.11 at 07:43

 3. Hittil i livet har en stor majoritet av alle bøkene jeg har lest vært nye, norske bøker. Men etter at jeg fikk kindle i februar har lesemønstret mitt blitt endret drastisk, og jeg leser nå nesten flere engelskspråklige bøker enn norske. Via kindlen får jeg billig ny litteratur, og mange klassikere gratis. Det er enkelt, billig og superbra kvalitet. Det er åpenbart at norske bøker taper på det dersom flere gjør som meg.

  Brannfjell

  03.06.11 at 23:12


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: