Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Hva skal du lese i jula?

with 6 comments

Høytid er enten veldig gode arbeidsdager eller urolige tider for skrivende, det kommer an på hva du har planlagt. Sjøl skal jeg ikke begynne den store omveltningen før nyttårsorkanen starter på Vestlandet. Det er vanskelig å snike seg til skrivetid med familieselskaper og eimen av gran over seg.

Å lese ligner ikke på å skrive, men det er en av øvelsene mot det og min teknikk er å lese lett fordøyde saker før og mens jeg skriver. Krim eller episke romaner som er drevet av handling, bøker der språket ikke gir eller er ment å gi særlig motstand eller være av vesentlig betydning for opplevelsen. Til årets jul har jeg lagt to bøker på skrivebordet. Den ene er Henrik Langelands «Verdensmesterne», som burde være godt kjent. Den andre er Tove Alsterdals «Kvinnene på stranden», en krim som kommer i første kvartal av 2011. Ingen av bøkene virker spesielt krevende språklig eller handlingsmessig og kan være passende til å gå ut og inn av.

Om det var underbevisstheten som valgte Langeland, er usikkert, men jeg har ett forsett for 2011. Å ikke røre alkohol før Trampolineland er totalt skrevet om og levert, en gang rundt påske. Alkohol tar svært mye tid. Langelands forlagssjef Richard Aarø inngikk en lignendene  avholdspakt med seg selv i 2010, og jeg tror han holdt til mai måned.

Så hva skal du lese eller gjøre for ikke å falle i skrivetanker i jula? Eller har du satt av dagene til nettopp det?

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

21.12.10 kl. 06:58

Publisert i Uncategorized

6 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg begynner på 4. utkast i morgen den dag og har Ragnar Hovland og José Saramago med i kofferten hjem til mor.
  Avholdsjobbing tror jeg har masse for seg. Kanskje først og frems fordi det faktisk er mulig å få noe gjort, fremfor å sove og sløve bort hele dagen.

  Kaja Marie

  21.12.10 at 07:41

 2. For meg går all tid, foruten de vanlige julerelaterte greiene, til manusarbeid før den første deadlinen rett etter nyttårsfeiringen. Pust og pes 🙂

  Ken Hansen

  21.12.10 at 09:40

 3. Både jul og nyttår skal tilbringes med (avholds)familien. Det betyr mye lesing, men forhåpentligvis også litt skriving. Jobber for tida med ungdomsroman og har derfor pakka Svein Børge Hoftuns «Full pott i hjerter» sammen med de sedvanlige diktsamlingene og krimmen.

  Tarald

  21.12.10 at 20:04

 4. Jeg tror det er vanskelig å ikke falle i skrivetanker i jula. Hele jula er jo en litterær affære med juleevangelier, juleoratorier, julesanger. Tid til å spille musikk. Tid til å lytte. Tid til å tenke. Tid til å skrive. Og ikke minst: Det familiære kommer tett på. Der ligger det mye litteratur. Du kommer ned på grunnfjellet i jula. Hvis du greier å holde fjaset på en armlengdes avstand. Som Lundell sier: vi är människor och det är märkligt och kanske svårt ock omöjligt iblandt, var inte rädd för det som är verkligt, fred och lugn i natt i människoland. Eller Son House: Don’t you mind people grinnin’ in your face. Eller Cornelis: Du dricker vin för njutningens skull, jag dricker vin för då blir jag full. Eller Bruce: My daddy taught me how to walk quiet, and how to make my peace with the past. God jul, Vidar!

  Leif Østli

  21.12.10 at 20:13

 5. Jeg har tenkt å bli ferdig med Down and out in Paris and London av George Orwell.

  Neste punkt på listen er Our Man in Hibernia av Charlie Connelly.

  viewpointofview

  21.12.10 at 20:45

 6. Jeg har pakket fluenes herre i kofferten og har store forhåpninger til bokinnhøsting under treet!

  IB

  23.12.10 at 10:44


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: