Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Method writing – om å ha en ekstra karakter på twitter

with 10 comments

Du har hørt om method acting. Jeg har i løpet av de siste åtte månedene drevet med method writing.

Troverdig og interessant karakter er det hyppigste mangelvaren  i litteratur. Det ser jeg fra min plass i forlaget og ikke minst i egen skriving. Som redaktør har jeg gitt følgende råd til forfattere: «Skriv en kort biografi over de viktigste personene dine, om deres egenskaper, vaner, særmerker, snakkemåte etc etc». Noen forfattere har drevet med dette og fått en viss belønning. Andre har trodd at de slapp, inkludert meg selv.

I mars hadde jeg en skrivesperre som jeg kom over ved å skrive sammenhengende, uten kritisk sans, på nynorsk.

Nynorsk har et fantastisk klaviatur.

Skrivesperren var nok ikke bare språklig. Problemene i manuset handlet også en del om karakter.

I april laget jeg en ny profil på twitter, i tillegg til min egen @Kvalshaug. Profilen fikk navnet @Heimflyttar og hadde disse opplysningene: «Ikkje politisk, ikkje viktig, berre sentimental».

Så begynte jeg å fylle karakteren med gjerninger, liv og biografi og folk ble raskt engasjerte. Først var jeg svært tro mot beskrivelsen av @Heimflyttar. Ettervet senket jeg skuldrene og begynte å teste grensene i hver ende, både humor og ikke minst en über-sentimentalitet som var langt over stupet. Men okay, det er tusen meldinger siden.

@Heimflyttar har ca 775 følgere og fikk sin egen blogg i høst. Der fikk jeg testet ut små snutter. Noen av dem historier, andre brokker av samtaler.

Ganske tidlig fikk @heimflyttar sittt motstykke i sin Julie – karakteren @fraaflyttar. Om hun vil si hvem hun er, får være opp til henne selv, men hun jobber også med skjønnlitteratur. Siden kom karakteren Sissel Uti Fjorden Som Skriv Dikt, og sent i høst lanserte jeg de helt vanlige naboene, Audhild og Egon.

Nå føler jeg at @Heimflyttar er blitt en tydelig person. Kanskje ikke liktav alle, men det er ingen. Tydelighet var det viktigste for meg.  De siste tiden har han fått i alle fall tre andre som parodierer ham, og det sier vel sitt. I tillegg har @heimflyttar blitt invitert på både dater med vakre kvinner og julebord og er blitt gjenstand for en artikkel i et blad for norsklærere.

Så hva kan man bruke dette til? Deler av dette materialet på rundt 1550 tweets og noen blogginnlegg, er brukbart nok til å – i omskrevet form – kunne inngå i romanen Trampolineland (utgivelse 2011), men det meste er til noe annet. Det skal du få vite senere.

De siste ukene har jeg fortalt om prosjektet til flere forfatterkolleger, for det er kanskje mest av alt interessant som metode for folk som vil skrive skjønn, som er i prosess – og det er jo det denne bloggen handler om.

Om det er vits i å fortsette med nynorsktwitreren og Springsteen-fantasten @heimflyttar nå? Jeg er blitt svært glad i ham, på tross av hans småløgner, svartsinn og lek med virkelighetene.

Om twitter og facebook trenger å fylles med fiksjonelle karaktere ala @heimflyttar, er jeg mer i tvil om. Det er alltid plass til et par aliaser, men ikke for mange. Dessuten ligger det en utfordring til deg som skriver i dette: Hvordan kan du utvikle en karakter og spille karakteren ut på stadig nye måter?

Vil gjerne høre om din metode.

 

 

 

 

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

15.12.10 kl. 19:39

Publisert i Uncategorized

10 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Heimflyttar og Fråflyttar har vore fantastiske å følge. Nydelege stemmer.

  Avil

  15.12.10 at 19:47

 2. Tommelopp Vidar! Det har vært fantastisk å følge Heimflyttar og virkelig en spennende måte å utvikle en karakter på. Det er fristende å prøve på det samme, men for det første har du gjort det så bra at det blir vanskelig ikke bare å bli en skygge, for det andre er det som du sier kanskje mye mer spennende å bruke ditt eksempel til andre måter å bli kjent med karakterene sine på.

  Kaja Marie

  15.12.10 at 20:20

 3. «Fabelaktig» er et ord jeg har misbrukt mye opp gjennom årene, men i kveld yter jeg det full rettferdighet:

  @Heimflyttar er fabelaktig – bokstavelig talt.

  Håvar Fredriksen

  15.12.10 at 21:49

 4. Takk for fine ord. Jeg ble rett og slett grepet av en på twitter som sa at @heimflyttar hadde lært henne til å like nynorsk. (Husker ikke hvem det var, de har gått unna i kveld med sjuke barn og det hele).
  Jeg hadde nynorsk som sidemål på skolen, men har alltid likt det og nivået har muligens gått opp i løpet av prosessen. Ser ikke bort fra at jeg kommer til å gjøre bøker på nynorsk. Heimflyttar hadde ikke blitt så umiddelbar og lett plasserbar på bokmål, tror jeg. Men heng på ham. Gir seg ikke.

  Vidar Kvalshaug

  15.12.10 at 21:55

 5. For en eventyrlig reise vi har fått være med på. Vakreste @Heimflyttar.
  Min inderligste takk for at du fant ham, innerst i en fjord.

  SheWroteThis

  15.12.10 at 22:43

 6. Nesten litt synd at jeg først nå fikk høre om den fiktive personen.

  Ken Hansen

  16.12.10 at 09:47

 7. jeg syns deler av det du har fått til er bra og interessant. Men som jeg skrev i en kommentar på den andre bloggen din så jeg hele veien dette som et stunt for å skape blest om seg selv. Dette viser at jeg hadde rett.

  Men legg det til side. Jeg tar frem den konstruktive medforfatteren jeg tross alt er:

  Samtidig ønsker jeg, nå når formålet med heimflyttar er kjent, å berømme deg for å ha skapt en troverdig karakter. En karakter som menn som meg og deg, landsens menn, kjenner en sterk lengsel mot. Det trygge. Det kjente. Som man allikevel har en angst for å vende tilbake til. Her ligger en spire til noe som kan bli svært! Samtidig vil jeg si at all sytingen om romantikk, referanser til musikk og litteratur du liker, bør begrenses. Det var det minst originale aspektet med karakteren. Personen, ikke kulturreferansene utenfor hjemplassen, er det kuleste.

  Uansett; bra jobba. Gleder meg til å ta fatt på mer heimflyttar i bokform. Gratulerer!

  Ingen berger,
  pseudonym fra en kommende debutant og merforfatter.

  ingen berger

  16.12.10 at 18:52

 8. mente sjølsagt medforfatter. To glass rødt og mobiltastatur må ta skylden!

  ingen berger

  16.12.10 at 18:57

 9. Jeg har under en lang sykemeldingsperiode hvor jeg var bundet til sengeleie funnet ut at the Sims er en fantastisk måte å bli kjent med karakterer på. Har et helt lager noveller med Sims-personer,som ikke er så ille faktisk 🙂

  Marielle

  19.12.10 at 15:00

 10. […] lese at Twitter-personligheten @Heimflyttar var en karakter oppdiktet av Kvalshaug som en del av prosessen med å bli kjent med sin egen romankarakter. Kvalshaug oppfordrer også andre til å komme opp med kreative metoder for å utvikle karakterer, […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: