Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Magien ved idealtid

with one comment

Henrik Langelands siste roman tar utgangspunkt i en nasjonal signaturepisode; Da Brå brakk staven i 1982. Dette er et effektivt grep.

Hva er det som gjør at forfattere gjerne tar fatt i den kollektive humkommelsen og bygger videre på den?

Gjenkjennelse?

Min erfaring som leser og skriver, er  at det skal mye mer til å skape stor litteratur ut av virkelighet og kollektive gulløyeblikk enn når man skaper slike betydelige scener selv, fra eget hode, som for eksempel en bestemt scene fra Roy Jacobsens «Seierherrene». Jeg snakker terrengløpet der formannen i fagforeninga ser at sønnen sakker akterut og derfor, midt under løpet, innfører IDEALTID.

Både Robert Walstad og faren Fridthjof i romanen «Trampolineland» er bare sånn passe interesserte i fotball, men jeg har valgt å bruke en bestemt fotballkamp, Norge -Brasil i VM 1998, og det er denne (lange ) scene jeg jobber med nå. Her er første kladd:

Hvor like kunne de bli, disse to som delte blod? Spørsmålet hadde ligget i utkanten av Roberts oppmerksomhet i elleve-tolv år, siden 1998. Han husket dagen som i går. Mens mange i Norge ville si at dette var et av deres livs bemerkelsesverdige øyeblikk, husket Robert dagen, et stykke ut i juni 1998, som dagen han oppdaget hvor forskjellig han var fra sin far. Det alene kunne frembrakt jubelscener, og Robert var en slik type den gangen, den dagen, han gulpet innpå øl, hevet hendene over hodet, dultet vennlig borti fremmede, ga folk klemmer og kysset vilt fremmede damer på munnen, noe som ble besvart med kyss, spytt og glede fordi det var en dag hvor ingen lignet på seg selv og neppe kom til å gjøre det siden.

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

22.09.10 kl. 08:08

Publisert i Uncategorized

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det var faktisk på sankhansaften, den 23. juni. I Oslos gater løp folk rundt og ropte En Egil Olsen – det er bare en Egil Olsen…..

    Leif Østli

    22.09.10 at 15:32


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: