Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Ebok? Ikke stress, den kommer og blir et fint supplement

with 4 comments

Er blitt intervjuet i Klassekampen om e-bøker, lesing og framtida.

Her er intervjuet klippet ut. (link nederst)

Et elitefenomen, sier Vidar Kvalshaug om lesebrett. Forfatteren tror at papirbokas sterke posisjon gjør at bokbransjen ikke trenger å stresse med e-boklansering.

– Hører man på dem som snakker høyest om dette, både på twitter og i andre fora, så skulle man tro at lesebrett var noe som gjaldt alle. Men slik er det ikke. Det er bare en ørliten elite i Norge som har lesebrett, sier forfatter og redaktør i Kagge forlag Vidar Kvalshaug på spørsmål om hvorfor bokbransjen ennå ikke har fått særlig fart i e-bokutviklinga.

For der man i flere intervjuer i Klassekampen forrige uke har kunnet lese at norsk avisbransje på mange måter er i bevegelse mot lansering på lesebrett, lar den norske e-boklanseringen vente på seg. Uten at Vidar Kvalshaug lar seg stresse av den grunn.

– Det er fortsatt stor betalingsvilje i det norske bokmarkedet – boka har rett og slett en annen posisjon i norske leseres liv og hjem enn det løssalgsavisa har. Dessuten er det veldig gode statlige innkjøpsordninger på hardback-bøker, i tillegg til at det så langt er mangel på gode norske e-bokløsninger og mangel på lesebrett der ute.

Bestselgere på e-bok

For at massene skal få lesebrett, tror Kvalshaug man må se på hva som skjedde da parabolen ble folkeeie:

– Tallerkenen var nesten gratis mot binding til kanalpakker. Nå er de fleste vant til å betale for innhold. Hvis bokbransjen inngår samarbeid med en stor elektronikkprodusent, så burde det gå an å lage et folkelesebrett som blir billig og massespredt, mens man fortsatt betaler nok for bøkenes innhold, sier han.

Når det gjelder det framtidige e-bokmarkedet, tror Vidar Kvalshaug at det antakeligvis er visse utgivelser som blir berørt:

– Slik det er nå, tror jeg e-boka blir et fint supplement til vanlige bøker når den første interessebølgen har lagt seg. Jeg tror e-boka vil bli et boltrested for bestselgere og at den litterære litteraturen er best tjent med papir. Men tar e-bøkene likevel mer av markedet, vil det bare være bra. Storsalg av e-bøker øker først og fremst tilgjengelighet og interesse for lesing og litteratur. Det er ingen trussel.

– På hvilke enheter vil vi lese disse e-bøkene? Holder det å ha et lesebrett som kun kan brukes til bøker eller må man ha et anvendelig og smart brett?

– Dagens lesebrett er premature. Mulig iPad-en er kommet langt nok, men der vil ikke norske e-bøker, per i dag, slippe inn uten at vi gir slipp på alle de gode prinsippene som har gjort oss til et unikt bokland i verdenssammenheng. Å lese på brett som ikke tilbyr mer enn skannede boksider med svakt sidelys, har lite for seg. Smarte brett er nødt til å komme. Uten interaktivitet eller lesermedbestemmelse, har e-boka lite for seg, sier Kvalshaug som selv har en Sony som han bruker til å lese innsendte manus i stillingen som forlagsredaktør.

– Å lese noveller på iPhone er også bedre enn man skulle tro, sier novelleforfatteren og -entusiasten Kvalshaug.

– Hvor og hvordan kommer vi til å kjøpe e-bøkene?

– Selvsagt elektronisk, enten ved en applikasjon på brettet eller via en nettside. Og gjerne direkte fra forlagene på sikt for å unngå fordyrende mellomledd.

Kvaliteten fortsatt viktigst

Men uansett hvordan framtida blir, er Kvalshaug klar på at forfattere også i framtida gjør lurest i å skrive best mulig bøker. Og at forlags- og redaktørrollen derfor blir viktig også i fortsettelsen:

– Redaktøren blir enda viktigere enn før fordi det er kvalitetsinnhold som vinner, igjen og igjen.

– Men hva vil den nye teknologien gjøre med innholdet? Vil vi se nye sjangre, formater og nisjer?

– Gjerne det. Vi vil se at noen smartinger vil kunne hevde seg i nye formater, men til slutt er det alltid et spørsmål om verkenes kvalitet. Teknikk/plattform kommer ikke til å gjøre en svak bok bedre. Tvert imot vil det være mer nådeløst. Det er lettere å hoppe av når du har av-knapp og i utgangspunktet har betalt (for) lite for varen. Plattformen kan ikke i lengden skjule dårlig forfatterhåndverk.

Kvalshaug ser for seg at forfattere som i dag normalt blir refusert, kanskje vil prøve seg på egen hånd, og at mange vil falle gjennom.

– Skulle derimot brett bli en massesport i Norge også etter den første interessebølgen, kan det gi muligheter for såkalte «smale» sjangre, men dette er vanskelig å spå. Alt er prematurt på dette tidspunkt.

Blogger om roman

– I forbindelse med din kommende roman «Trampolineland» blogger du om selve skriveprosessen. Er dette noe vi vil se mer av i en kommende e-bokvirkelighet?

– Kanskje? Bloggingen er et supplement og et forsøk på å avromantisere litt av det så skrive: å få slått fast – med slegge! – at skriving handler om ordentlig og hardt arbeid. Men det er flere som leser bloggen enn bøkene mine.

– Men det høres morsomt ut å lese «Trampolineland» på et lesebrett der man samtidig kan hente fram og krysslese dine bloggposter om skriveprosessen. Er det slike virkemidler forfattere må nyttiggjøre seg av i framtida?

– Ja, kryssklipping kommer for fullt så sant brettene og momsordningene tillater det. Men ikke innen januar når «Trampolineland» kommer ut.

http://www.klassekampen.no/57895/article/item/null/-e-boka-trenger-tid

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

01.09.10 kl. 07:02

Publisert i Uncategorized

4 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Reflektert og saklig synes jeg, men jeg lurer på det du sier om at det ikke er noe å stresse med, fordi det kun er en ørliten elite som har lesebrett.

  Selv opplever jeg at en av grunnene til at så få har gått til anskaffelse av lesebrett her i Norge er nettopp fordi tilgangen på norske e-bøker er så dårlig. Det gjelder i hvert fall meg. Jeg skulle gjerne hatt et lesebrett, men jeg ser ikke den store verdien av det før jeg kan få tak i de norske bøkene digitalt.

  Her tror jeg faktisk at det er avgjørende at innholdet blir tilgjengelig, før vi kommer til å se at salget på lesebrettene tar av.

  Kan hende jeg tar feil.

  Kaja Marie

  01.09.10 at 11:21

 2. Jeg seier at per i dag er det en liten elite som har brett, men de fekter rundt med brettene sine og snakker som om alle har det. Det finnes en del norske titler ute, men de må du ta ned på en råtten Sony eller noe annet ræl, ikke på fancypancybrett som Kindle eller Padda. Det vil si, det går det også, men det er mye arbeid med det. Ebok skal være direkte nedlasting og rettinn, akkurat som en iTunes-fil.

  Jeg skal selvsagt ha et relevant lesebrett for også å kunne lese norsk litteratur, men det er for tidlig å bestemme seg ennå. Det er skummelt å kjøpe brett når ikke Lefdal, Elkjøp og de andre kjemper om å ha det billigste alternativet, for å si det sånn.

  Tviholder på at brettene og litteraturen må ut samtidig. Dingsene billig, innholdet må koste, for vi vet jo at bøker til seks dollar er for billig og cheap is lousy. For billige nybøker kan dra romanens, forfatterens og norsk litteraturs rykte ned i søla.

  Vidar Kvalshaug

  01.09.10 at 12:51

 3. Greit, jeg oppfattet deg som at du sa at industrien ikke trenger å stresse så lenge ikke folket eier duppedingsene som kreves. Men da misforstår jeg deg visst.

  Jeg er enig i at folket ikke trenger å stresse med å kjøpe seg brett så lenge ikke titlene finnes, men brettene finnes allerede, selv om det finnes massevis av rom for utvikling her som andre steder, både i forhold til kompatabilitet, brukervennlighet og pris. Men jeg tror også at denne utviklingen vil tvinges frem av at flere titler gjøres tilgjengelig, og at dette ikke trenger å gjøres på bekostning av forfatterens inntekter og kvaliteteten på verkene.

  Kaja Marie

  01.09.10 at 13:10

 4. «Industrien» (i bevisste hermetegn) må bare bruke tida det tar å fine en god nok løsning som varer en stund.
  Norsk språklige bøker er kanskje interessante for de største og råeste aktørene, men det kommer ikke på tale med noen selllout fra norke forfattere, de fleste, største og viktigste.

  Finnes ingen fasitsvar; premissene og verden endrer seg fra man poster til man avslutter en diskusjonstråd i en blogg. Pr nå er det viktigere at den norske ebokløsningen er god og varer lenge enn at den er rask.

  Mvh Vidar

  Vidar Kvalshaug

  02.09.10 at 08:48


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: