Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Fant den på Finn, men kan man tro på det?

with 5 comments

Hva slags bil kunne man leie i England/Irland på 1970-tallet? Jeg veit ikke. Var aldri i England eller Irland på syttitallet, det var heller ikke Robert, hovedpersonen i romanen min. Men han har en kamerat som var der, og kameraten fortalte om en bil med rattet på høyresiden og et eventyrlig navn.

Så jeg fant denne på finn.no.

http://www.finn.no/finn/car/used/object?finnkode=23765454

Jeg har bommet stygt på en bilmodell før, så til dere bilentusiaster: Er det plausibelt at en bil som denne kunne gå som leiebil i England ca 1975-76? Eller er den for sporty? Jeg liker navnet Austin Princess så godt.

Her er sammenhengen opplysningen er brukt i:

Robert tenker på kompisen sin fra ungdomsskolen, innflytteren som ble hans venn, bare hans, som fortalte fra de første feriene i Irland. Familien hans var de første Robert kjente som reiste systematisk til andre europeiske land på ferie. De tok rutefly, lokaltog, metroer, heiser og leide biler som het Austin Princess og hadde rattet på høyresiden. Kompisen følte seg spesiell allerede da, der han samlet en halvsirkel rundt seg ved huskestativet, men forsto ikke at han var annerledes, at forskjelligheten skulle bety noe særlig eller at det skulle være så mange veier å velge for gutter som dem. Han regnet med at andre familier herfra kom etter, at det bare var et tidsspørsmål. Det var sjelden penger det sto på her ute. Sparebankbok var én økonomi, hyller, kopper og skap en annen. Kanskje enkelte manglet fantasi, men mest av alt manglet de en lyst til å oppdage et univers utenfor sine egne sirkler. Det er bra nok for oss, sa de når de igjen skjøv combicampen inn i låven, tørket av kroken med pusseskinet og satte hetta over kula. Sommeren i år var vel bra nok for oss, sa de etter en regnjuni og en pøsejuli der først augusten fikk benkeputene opp av putekassa på verandaen. De brukte ”bra nok for oss” som om det var noe man bare måtte gjennom, noe gledesløst, et pliktløp, en stopp på vei mot noe større. Robert ventet og ventet. Familien Walstad dro aldri etter, reiste aldri til Irland. De leide i stedet hytte 114 på den største campingplassen i Sunne, en tur som tok to døgn hver vei og faren åpnet alltid en flaske varm mellanöl straks han hadde dratt ut bilnøkkelen og lagt den nederst i toalettmappa og erklært at ”nå har ferien begynt.”

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

30.08.10 kl. 08:54

Publisert i Uncategorized

5 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg skrev en kommentar som bare forsvant da jeg trykte Send kommentar. Hvis den ikke er kommet frem, så mail meg.

  Tom Egeland

  30.08.10 at 09:10

 2. Den kom ikke fram, Tom, men jeg regnet med du vlle melde deg med bilkunnskaper.

  Vidar Kvalshaug

  30.08.10 at 09:16

 3. Prøver for fjerde gang:
  Jeg vet ingen verdens ting om britisk bilutleie på 70-tallet. Men det som slo meg, var at denne bilen er såpass eksklusiv at den vil være dyr å leie. Det forutsetter at din mann er relativt velholden.
  Andre (mer «sannsynlige») biler på 70-tallet:
  Ford Cortina: http://www.50connect.co.uk/motoring/motoring_news/cars_born_in_the_1970s
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Cortina#Ford_Cortina_TC_Mark_III_.281970.E2.80.931976.29
  Vauxhall: http://en.wikipedia.org/wiki/Vauxhall_Motors (eksempelvis Vauxhall Chevette)
  Morris Mini Mark II: http://en.wikipedia.org/wiki/Morris_Mini#Mark_II_Mini:_1967.E2.80.931973
  Dette er bare gjetninger fra min side – aner ingen verdens ting om utleiemarkedet i GB på 70-tallet. Men husk at billige biler kan leies billig, dyre biler kan alltids leies (selv RR, Lambo og Ferrari), men de koster jo en formue (type 20 000 om dagen). Så dette avhenger vel så mye av din romanfigurs økonomi (hva ville han ha råd til).
  Så hvis det skal være «troverdig» (synes egentlig ikke det er så viktig så fremt det er «sannsynlig»), bør du sjekke hvilke biler som var mest populære i GB på 70-tallet. De var sannsynligvis de billigste å leie. Hvis fyren din hadde god råd, ville han uansett klart å leie selv en dyr, eksklusiv bil.

  Tom Egeland

  30.08.10 at 11:15

 4. Hm. Jeg har prøvd å poste en lang kommentar fem ganger. Virker ikke som den kommer frem. Jeg sender deg den som mail i stedet — til kagge-mailen din.

  Tom Egeland

  30.08.10 at 11:16

 5. I mellomtiden dukket den opp gitt.

  Tom Egeland

  30.08.10 at 21:07


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: