Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Luktene fra branntomter (hjelp!)

with 4 comments

Hvor mye reserach driver du? Dette er FAQ for en forfatter ute blant folk. Noen gjør veldig mye reserach. Jan Kjærstad og Gert Nygårdshaug, som begge skriver ekstremt faktabasert litteratur, gjør mye research. Andre skriver bare det de kan og unngår ting som kan få dem i fella.

I avsnittet nedenfor har jeg tatt en sjans på at verden faktisk er sånn. Jeg kan en hel del om ferjer, men i setningene etter har jeg skrevet om brannmenn og hvordan erfarne brannmenn kan bedømme en brann. Dette vet jeg nokså lite om, og det er ikke lett å google. Derfor spør jeg deg: kan du noe om branner og kan du si noe om logikken i det som står nedenfor? Eller kan du være behjelpelig med å sende det videre til et brannkyndig menneske?

På forhånd tusen takk.

Den rå lufta pisker inn fjorden. Selv om det er varmt i ferjas skygger og sola blinker i det nærmest grønne vannet, er det et sinne i lufta, ei klo som griper deg når du har lært å kjenne den og som aldri lar deg lukte sjø, tare og tjærebredde brygger på noen annen måte, som aldri lar deg oppleve det igjen for første gang.

Brannmenn pleier å si at ingen branntomter lukter likt. Objektivt sett kan en erfaren brannmannssnute skille mellom brann med og uten gass, med og uten bileksplosjon og bensinsøl i garasjen. Han kan skille mellom et hurtig raskt nedbrent hus og et som ulmebrenner i lang tid. Likevel vil familien som har opplevd flammene ha én bestemt lukt i nesa. Ikke av en sakte, hurtig eller eksplosjonsartet brann, men lukta av fallitt og sorg og den vil følge dem helt til det siste når de skal se det store lyset

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

25.08.10 kl. 09:35

Publisert i Uncategorized

4 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Gaute Heivoll vet sikkert noe om dette. 🙂

  Jesper

  25.08.10 at 10:28

 2. I will fix. Mens du antagelig er og drikker (m/min samboer nok en gang. Faen.) på Aschehougs skal jeg sende dette videre til nære barndomsvenner fra Bøler. En rørlegger og en snekker og begge gikk inn i Oslo Brannvesen. Nå er de «på topp» på hver sin stasjon. Sendte en frustrert og skoletrett tenåring til den ene i fjor vinter, full omvisning på Hovedbrannstasjon med seriøs gjennomgang på hva de gjør. Imponerende. Ikke kjederøykende, ventende på neste alarm. Kravene har forandret seg. Men ikke fordommene: Sønnene følger fedrene! Litt som på film fra NYC.
  Dette er tidligere røykdykkere som måtte bevise alt, (110 etg opp Plaza m fullt utstyr), og som har erfart alle de luktene du beskriver. Og verre, er jeg redd for. Har sendt din tekst videre, Vidar. Avvent respons….

  Bjørn Gundersen

  26.08.10 at 16:09

  • Hei Vidar! – mine brannmann Sam-venner, Frank og Bjørn har svart (for hva det måtte være verdt):

   Hei Bjørn, og takk for en hyggelig samtale. Har snakket med Bjørn Arnesen i kveld, og vi kan gå god for den karakterstikken din venn Vidar har i sin beskrivelse av en rutinert brannmann.
   Det er absolutt ikke så galt det han beskriver. Det om det er noen andre sanser som er viktigere enn noen så er det selvfølgelig synsintrykkene, det du ser der og da som treffer deg først, men lyder og lukter kan i visse hendelser være vel så dramatiske i noen hendelser.Det være seg ulykker eller branner. Men uansett for oss brannfolk er hendelser der barn er involvert noe vi ikke klarer å venne oss til. De erfaringene som beskrives her er mine, men jeg tror nok at Bjørn har det samme intrykket som meg. Håper Vidar fikk noe han kan bygge videre på.

   Hilsen Frank Edvardsen.

   Bjørn Gundersen

   30.08.10 at 20:31

 3. Godt jobba, agent Bjørn!
  Har fått flere svar fra flere kanter som alle bekrefter hverandre, dvs at det «er noe i det».
  Takk for entusiasme og lån av bekjentskaper.

  Vidar Kvalshaug

  31.08.10 at 03:01


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: