Vidar Kvalshaug TRAMPOLINELAND

Fortellingen om en roman som ble lagt bort og annen litteratur

Les de andre, go south

leave a comment »

Hva skal jeg lese for å skrive bedre? Det er et ganske vanlig spørsmål å få. Svaret er mangslungent. Markedet svømmes over av litterære mirakelkurer, hvordan-lykkes-bøker og annet fanteri.

Jeg pleier å svare: les andre. Les noveller, de er ekstrakter der det minste juks og slurv blir oppdaget. Se hva slags stemme forfatteren benytter, studer karakterene, plukk dem gjerne fra hverandre og skriv ned hva slags egenskaper de blir tillagt. Legg merke til dialogen. Hvem fører ordet, hvordan er maktforholdene i ordet, hvor mye lades hver samtale? Hva ligger under? Se etter skiftene i stemning og hendelser. Hvordan bygges det opp mot klimaks? Hva slags forvarsler fikk du?

Listen med spørsmål er endeløs.

Når det kommer til konkrete tips, sier jeg som John Hiatt, «Go South».

Denne flotte serien, «New Stories From The South», begynte i ca 1986 og er en årlig antologi redigert av Shannon Ravenel, legendarisk redaktør hos Algonquin Books. Bøkene er store pocketer, det vil si at det er rikelig plass til notater i margene, og helt på slutten vil bidragsyterne gi deg en pekepinn på hva de har ment, hvordan denne novellen kom til live gjennom et halvsides lite skrivestykke til leseren.

Senere i mai skal jeg anbefale en ordentlig «fagbok» i det å stable sammen en roman, men tygg litt på om du kke skal kjøpe en eller to av disse bøkene hvis du har ambisjoner. Bøkene finnes på amazon.com, kanskje også på Tronsmo vis de har et par kopier inne.

Hvis du ikke leser godt nok engelsk, skaff deg en av de norske novelleantologiene, for eksempel denne http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Pocket/Utskrift

som er redigert av forfatteren Lars Mæhle. Plukk noe som fenger deg. Noveller er fine slik.

Har du noen «how-to-do-it»-tips?

Reklamer

Written by Vidar Kvalshaug

06.05.10 kl. 18:38

Publisert i Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: